Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.02.2011 22:34 - Три празника - ЕДИН НАРОД
Автор: kpandjarova Категория: Други   
Прочетен: 1647 Коментари: 1 Гласове:
7

Последна промяна: 26.02.2011 20:18

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Разгледай снимките в албумите:

ВСИЧКИ БЪЛГАРИ НА ХОРОТО

Здравей,Българийо!

                          
                       
Три празника - ЕДИН НАРОД

           В намръщеното февруарско утро на  изминалата  неделя(20.02.2011),когато всеки един  български  (e)мигрант излиза в почивния си ден в центъра на гръцката столица  да се срещне с приятели,да глътне глътка въздух и  спокойствие ,над площад Кодзия и околните улици  цареше една невероятна атмосфера. Въздухът бе наситен с нещо, което  всред този шарен свят от хиляди емигранти , можеше да се усети и разбере,само при едно единствено условие-да си роден в България и да се чувстваш българин.

Вече дни наред се носеше вестта,че предстои голям български празник,че българите в Атина ще се съберат да го отбележат ЗАЕДНО.Мълвата носеше различни  имена и поводи.Какво ли не направиха някои”родолюбци”за да провалят усилията на ентусиастите.А истината,че в Атина българската общност е намерила себе си,намерила е сили да се обедини,загърбвайки разделение,завист,злоба,лични амбиции предстоеше да бъде потвърдена или опровергана.Общественият съвет на българите в Гърция,заедно с неделните училища и Българската общност в Атина  впрегнаха усилия този букет от празници да стане реалност.

От доста време насам родолюбиви българи поставиха България и народа си над дразгите и интригите и на дело ,в малките човешки дейности,  поеха една неравна и трудна борба-тази за душата и сърцето на хората.И българчета от училищата,и песни и танци ,и слово и дух в едно,съчетани с широка душа и желание да си полезен-на всички нива-млади и стари,без оглед на вяра,цвят,етническа принадлежност застанаха зад  инициативата по повод празника Трифон Зарезан,138-годишнината от обесването на Апостола на свободата Васил Левски и Националния празник на България -3 март и 133 –години от Руско-турската освободителна война и  подписването на Сан Стефанския мирен договор.Колко години ние българите-всеки за себе си,сгушен в ъгъла на тясната си мизерна квартира и в чужди домове,при чужди господари сме въздишали с тъга и болка от факта,че сме далеч,че не можем да сме съпричастни на тези велики за народа ни празници и чествания,далеч от децата си,близките,приятелите си.

Колко гняв сме изпитвали и само сме констатирали отчуждението между нас-българите,безхаберието, което ни е обхванало,спасението поединично. Радвали сме се и тайничко сме завиждали на другите народности как са задружни,как си помагат и как са „един за всички ,всички за един”.И днес,на този площад,далеч от Родина и близки хора , най-сетне дойде заветния ми – сънародниците  да се съберат и заедно, по български да декларират пред света,че сме живи,че ни има и винаги ще ни има.Гости на празника бяха кметът на гр.Раковски Иван Антонов Младен Шишков - общински съветник в община  Раковски, отец Димитър Димитров-католически свещeник и  оркестър „Млади Тракийци” от  Раковски,телевизия аналМ –Раковски. Внезапно гръмва кръшно тракийско хоро.Като пружина се втурват  жени,хващат  се и полетяват в ъв вихъра на танца. Като че ли, десетилетия са събирали в себе си енергията  за да я излеят в този български полет. В такива мигове човек забравя къде се намира, кой какво му говори. Виждаш само тръпката, виждаш усмивките, виждаш как всеки прелива от обич и ентусиазъм. А е било толкова просто. Да забравиш за себе си и да разтвориш прегръдката си за света. И в този облачен февруарски ден изведнъж един глас разцепва тишината и се понася над Атинските сгради ,улици и хора:

”Земя като една човешка длан

Но по-голяма ти не си ми нужна.

Щастлив съм аз,че твойта кръв е южна,

Че е от кремък твоя стар Балкан!”

Стихове,с които всички ние сме пораснали и, които ни крепят като родолюбци,думи-барут,думи –клетва.

Над притихналата тълпа се развява българският трибагреник и отново светът узнава,че ние,българите сме потомци на един  народ  с 1300-годишна история и  където българин е минал-държава е оставил.Народ,който е изиграл огромна роля в световната цивилизация,народ с кървава и трагична история,народ –топъл,трудолюбив,достоен и много ,много горд,устремил поглед към бъдещето и Обединена Европа.И светът слуша за България,за нас българите в превод на гръцки за гостите  от кметството на Атина и световната емигрантска общност в Атина.

Сълзи на национална гордост и съпричастие съзрях в очите на мнозина.Нямаше сънародник,който да не застина в минута на мълчание пред подвига на Васил Левски и всички знайни и незнайни български герои.В този миг на мълчание бе заключена съкровената мечта на всички нас за свобода,братство и признателност към нашите предци.И в този миг,на смирение,формация „ Родина” поде българския химн.Не,той не се свиреше,той не се пееше от касета-той се запя на живо от всички нас и песента се лееше над притихналия атински площад.Дори и насъбралите се в съседство стотици емигранти от Пакистан,в чест на техния национален празник,със знамена , показаха уважението си към нас-българите.За гръцките ни приятели и емигрантите от цял свят ние отворихме нашата братска човешка ,българска прегръдка.

Приветствените думи на гостите привнесоха допълнително чувство  на радост и гордост,че въпреки трудностите,въпреки предизвикателствата на времето  ние намираме сили да си пожелаем един на друг най-хубавите неща като хора.Този празник се превърна в мост между двете части на един народ-извън  пределите на Родината и онези,които ни чакат  ,мислят и ни обичат там, у нас.

Като на празник,естествено не липсваше и българско вино,мирис на познатите български кебапчета  допълнително потвърждаваха,че сме си у дома,всред близки.

Специално внимание заслужава представянето на празника”зарязване”,както и по подходящ начин представянето  на митове и легенди за ”Трифон Зарезан”.Светът има право да се докосне до българската традиция. Най –после настъпи денят когато ние съумяхме без да се познаваме,от всички краища на България ,без да си задаваме въпроси  да се прегръщаме,заедно изиграхме най-голямото българско хоро.Нищо ,че отначало започнахме с три национални български флага и три групи танцуващи.Намерихме сили да направим хорото ЕДНО.И всеки крещеше-хорото е ЕДНО,ЗАЕДНО сме,най-после сме заедно.Дълго след това се носеше българска народна музика.

Не бива да отминаваме без внимание и признателност усилията на инициаторите и организаторите на целия този  български празник-Албена Иванчева-координатор и организатор в обществения съвет на българите в Гърция,Нели Янкова,Росен Христов-председател на Българската общност в Гърция.,както и на всички онези,които с помощта си допринесоха  за реализацията на мероприятието.Докато има родолюбиви българи,които поставят над всичко България,народа ни,единството ни и любовта като двигател на делата ни,надежда има за всички нас –и за България,и за нейните чеда,където и да се намираме по света.Само ЗАЕДНО можем  всичко и ние го доказваме.България е там,където  има българи.

Автор: Корнелия Нейкова

Разгледай снимките в албумите:


Здравей,Българийо!

ВСИЧКИ БЪЛГАРИ НА ХОРОТО

 

 

 

 



Тагове:   народ,   един,   празник,   ТРИ,


Гласувай:
7



1. анонимен - Всички българи заедно!
24.02.2011 01:47
Било е вълнуващо,възторжено и истински българско!Радвам се,че сте се почувствали наистина заедно !Българското хоро с неравноделните си тактове винаги е събирало и приобщавало българите!Накрая ги събра и в Атина!Нека организаторите помислят за подходящо място и да се събират българи всяка неделя на "хоро на мегдана" в пределите на гръцката столица.
цитирай
Търсене

Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031