Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.11.2010 21:51 - България се нуждае от ново Възраждане
Автор: kpandjarova Категория: Лични дневници   
Прочетен: 1853 Коментари: 3 Гласове:
4



Вчера бе денят на народните будители. Празник. Дали е български,не е ясно. Или  е такъв само за някои. За това кой как чувства този ден, какво се промени, имаме ли днес будители,какво всъщност се случва с нас…Предоставям на вниманието Ви едно мнение на българин,към което се присъединявам .

      България се нуждае от ново Възраждане

„Вече стана очевидно, че българите са повече американци от американците, повече непросветени от през турско робство и със съзнание и уважение към собствената си народност и култура, по-малко от на кучетата.Религията си също захвърлихме в кошчето за боклук. Така социализмът се оказа по-добра почва за развитие на вярата в Бога, отколкото преходът. Едно време бяхме толкова умни, че ни беше смешно да вярваме в Бог, науката ни беше станала втора природа. Сега даже вярваме в абсолютни тъпотии, не се и замисляме, че Християнството е цяла наука в сравнение с тях.През този прословут безкраен период на надежди за справедлива социална, икономическа и политическа система, българите изстъргаха от сърцата си любовта към просвета, интелигентност, разсъдък, ум, нравствени ценности и т.н. Днешната младеж не просто „не знае“, тя „nEznaE“. Превърнахме се в празни тикви, назъбени и със светещи очи. Тиквите на американския езически празник и тази година бяха по-популярни в България, отколкото Денят на народните будители.В същото време обаче целогодишно слушаме кючеци, включително „Паисий кючек” и други подобни гаври. Неразумните юроде български нямат никакъв срам да поругават българските национални ценности, идеали, култура, история и т.н. Вече не се различаваме от … (за да не бъдем нетолерантни, да речем) улични песове, освен че съществува държава с името на произхода ни. Държава, от която всеки иска да избяга, а щом стъпи на чужда почва се опитва всякак да се слее с „тълпата”, зер да не си спомни откъде идва. Гръцкият език, който толкова бил на мода през едно друго подобно национално тресавище, сега е заместен от английския. Да говориш английски е знак за голям ум и голяма перспектива. И за съжаление е вярно!И все пак през турско робство сме имали интелигенция. Сега имаме интервенция, която си е цяло нападение и унищожение. Познаваме американската география повече от собствената си. Познаваме американските градове и улиците им повече от нашите. Честваме американските празници, но не се интересуваме от нашите. Удивително е как от „малкия екран” може да дойде такова голямо зло за цяла една нация. Още по-удивително е как никой не се усеща откъде го … таковат. Когато видяхме първите екшън-филми, кой би предположил защо са те тук и какво ще се случи с нас след 20 години само от гледане на „Тивилизия”. В момента децата ни гледат на лягане и на ставане американски филмчета, където има тикви, но няма ум, където има зрелища, но няма мислене, където има секс, но няма любов… Има какво ли не, но няма нищо. И в нищо се превърнахме.

Спряхме да четем, убихме образователната система. Умните българи, които до скоро показваха на какво сме способни у нас и по света, вече станаха толкова малко, че от джунглата могат да се намерят повече.И за да нямаме никакъв шанс да се освободим от новите си поробители, вълци в овчи кожи, опасността да започнем да четем отново е най-големият им кошмар. Затова тръгват да затварят виртуални читанки, а истинските читалища станаха офиси и заведения, но пък не пречат на милиардите тонове порно из Интернет. Затова набиват навсякъде, отвсякъде и за всяко нещо чалгията, за да не се сетим, че на света има музика. И дълго време още ще

ревем, че сме зле, защото дори от това нашите съвременни поробители имат полза – депресията няма грам полза за нас, живите (живи ли?) хора.

Днес, на Първи ноември, България се нуждае от ново възраждане, от нов Паисий Хилендарски, Левски, Ботев (това не са имена на футболни отбори) и т.н. Но такова възраждане ще е много по-трудно от предното, защото тогава бяхме по-малко умрели, защото тогава оковите ни бяха на ръцете и краката, а сега са на ума, в главата. А бяхме толкова умни и добри хора някога. Язък. Пу, да му … !

Николай Димов

 



Тагове:   България,   ново,   възраждане,


Гласувай:
4



1. magnoliya - Чудесно!
06.11.2010 20:09
Споделям написаното! За съжаление трудно ще се върнем там, където сме били. Такава бездуховност е завладяла всички институции! Като започнеш от детската ясла, градината, училището, университета! Не съм оптимист за внуците си, а още по-малко за поколенията след тях!!
цитирай
2. kpandjarova - Фактът, че си даваме сметка за де...
07.11.2010 10:56
Фактът,че си даваме сметка за действителността ,вече е една крачка напред.Сега остава да решим,всеки за себе си и всички заедно,че нещо за подобряване на положението може да се направи.Активизиране на личната позиция на всеки един,обединяване,или поне търсене на единство и сътрудничество на неформалните,граждански отганизации и движения у нас с единна гражданска стратегия за развитие на обществото.Сега институциите,организациите,движенията решават проблемите "на парче"-организация на пациентите,на потребителите,на защитниците на животни,реки,планини.....все разпокъсани и конкретни каузу.А всичко това е част от голямата кауза -България и нейните граждани!Хубаво би било аки всички,всеки в сявоята компетентност разрабти своята визия за бъдещето на обществото ни-ценности,раждаемост,стандарт на живота,качество наживота,икономика,сигурност,място на Балканите,европа,света.....и да седнем всички заедно да видим,кое е най -доброто за нас ,да го решим ,да го направим.Иска се вяра в собствените сили,мечти и често да си задаваме въпроса"Как да го направим.'От там нататък ще се отприщят нещата,въпреки спънки и трудности,въпреки "тъмните сили",които не желаят българският народ да намери пътя си.Аз мисля,че сега трябва да работим в посока не да констатираме,а да се открием в морето от тиня и да си подадем ръка за общо действие.Въпрос с повишена трудност: Кой ще поеме отговорността и ще застане начело? ДА СЕ ВЪРВИ НАПРЕД! Засега имаме само лидеромания и избиване на комплекси,че заслужаваме ,а сме онеправдани.Всеки чака на другия и се получава тъпчене на едно място и участие само в "безопасни" за личния живот и кариерата инициативи.До там ,докъдето няма да навреди на личния просперитет.
цитирай
3. анонимен - Браво, браво!
08.12.2010 23:36
Съвършено вярно. По-големи американци сме от чичосамовците. По-рано са ни наричали чуждопоклонници.
цитирай
Търсене

Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031