Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.03.2011 17:35 - Ричард Ран: България,за разлика от САЩ,върви по верен път
Автор: kpandjarova Категория: Поезия   
Прочетен: 2580 Коментари: 3 Гласове:
4

Последна промяна: 12.03.2011 19:35


Ричард Ран: България, за разлика от САЩ, върви по верен път image  |  image  |  image  |  A A Владислав Велев, 11.03.2011 08:28 (последна актуализация 11.03.2011 19:25) imageSofia Photo Agency     Свързани материали

 

Американският икономист Ричард Ран предложи законът в България да се промени така, че всеки българин да притежава петрола и газа, намиращи се под негова земя. Според Ран така ще се успокоят цените на петрола. Икономистът определи реформите в България като успешни, а финансовия министър - като добър мениджър на държавните пари, а идеята да бързо влизане в еврозоната  - като не много добра. Ран каза това в интервю за Дарик, в което прави равносметка на 20-те години преход в България. Ран, заедно с Роналд Ът, през 1990 изготвят стратегия за преминаването на България към пазарна икономика. Стратегията е изготвена бързо, в рамките на половин година, по молба на тогавашния премиер Андрей Луканов. Планът така и не се изпълнява изцяло, но предвижда редица икономически промени, голяма част от които започват да бъдат прилагани едва седем години  по-късно. С Ричард Ран разговаря Владислав Велев.

Г-н Ран, как оценявате вашия план за прехода в България 21 години по-късно?

Много съм удовлетворен от начина, по който се развива българската икономика през последните години, особено в последните няколко. България е добър пример. Съжалявам за това, че нашите предложения не бяха приети през 1990 - 1991, и трябваше да минат няколко години, преди те да бъдат приложени. Например валутния борд - препоръчах валутния борд през 1990 и после през 1991, но той беше въведен чак през 1997, когато вече имаше натрупана още инфлация. Сега е приятно да видя, че много от нашите препоръки бяха приети - приватизацията, данъчната реформа и т.н., и разбира се - валутният борд. Съжалявам обаче, че България изгуби седем години - от 1990 до края на 90-те, в които можеше да започне сериозна реформа. Но като цяло смятам, че България е забележително много по-добро място, отколкото беше преди 20 години. Вероятно заслуга за това имаме и ние, но основната заслуга е на българския народ, който разбра какво трябва да се направи, за да бъде по-проспериращ.

Има ли някакви грешки във вашия план, които да виждате сега, след 20 години?

Със сигурност сме допуснали много грешки. Една област, в която проявихме наивитет, е силата на закона, наличието на честна съдебна система. Една от причините за забавянето на реформите беше корупцията в съдилищата. Сега накрая това е решено, но смятам, че това е нещо, което задържа развитието на България. Тогава не разбирахме напълно проблема, тъй като дойдохме от страна, където имаше честно правосъдие. Ние смятахме, че законът има право, без да проучим този въпрос по-дълбоко, както направихме например с търговския закон. Трябваше да обърнем повече внимание на работата на съдилищата. Смятам, че бяхме малко наивни за това колко бързо могат да се проведат реформите и за това каква съпротива щяхме да имаме. Пример за това е валутният борд - знаехме, че валутата ви трябва да се върже с някоя по-стабилна, но за това бяха необходими седем години. Заради забавянето на валутния борд българските граждани пострадаха неимоверно. Мисля си, че ако тогава знаех нещата, които зная сега, може би щяхме да изготвим малко по-различен доклад. Не става въпрос толкова за заключенията - какво трябва да се направи, а по-скоро за начина, по който трябва да се направят нещата и за реда - кое да се направи най-напред. В основната си част нашият доклад казваше - намалете правителствените служители, въведете свободна търговия - сега я имате, тъй като сте в Европейския съюз, стабилизирайте валутата - сега в голяма степен това е направено, защото валутата ви е вързана с еврото. Много съм доволен и от данъчната реформа, която направихте - десет процента плосък корпоративен и личен данък. Това е даже повече от реформата, която предложихме.

Правителството твърди, че България не беше засегната от кризата толкова много, колкото другите държави. Съгласен ли сте с това?

Когато за първи път отидох в България тя беше в много тъжно положение. Спомням си дългите опашки - хората стояха на дълги опашки, само за да получат мляко и хляб, имаше опашки почти за всичко, личните доходи бяха много ниски. Нещата бяха много зле. Мисля, че ние - хората, които идвахме отвън - бяхме шокирани от условията. Но миналото лято, когато бях в България, бях приятно изненадан от постигнатия напредък. Сега имате забележително по-различна държава. Няма опашки, хората живеят по-добре. Да вземем например автомобилите в София - сега са модерни и безопасни. Спомням си, че преди 20 години страната беше осеяна с трабанти, лади и други стари автомобили. Те бяха мръсни, неефективни, шумни и опасни. Сега всичко това се е променило. Ако щете - подобрила се е и диетата на българина - сега имате по-голям избор. Има и много хубави ресторанти. Спомням си старите държавни ресторанти, които бяха ужасни. В магазините имаше много ограничен брой стоки с лошо качество. Всичко това се е променило. Сега България е модерна държава със среден доход на населението. Преди 21 години беше бедна, изостанала, репресирана държава. От тогава досега има голям напредък. Който не си спомня какво беше тогава сигурно страда от амнезия.

Сигурно е било голям шок за вас да попаднете тук?

Все още си спомням опашките - хората се опитваха да си купят основни хранителни стоки - мляко, хляб, процъфтяващия черен пазар... Спомням си колко мръсна беше София, а колко чиста е сега. Преди, когато излезеш да се разхождаш, обувките ти потъваха в мръсотия, инфраструктурата беше много лоша. Сега градът е много по-чист. Има и много привлекателни магазини, преди 20 години нито един от тях не съществуваше. Постигнали сте забележителен напредък. Ако някой каже, че не сте - това са празни приказки, които нямат нищо общо с истината. Имам снимки от тогава и може да се види какво модерно място е сега България. Погледнете Черноморието - тогава не съществуваха модерните хотели, беше сиво и грозно, сега е красиво - огромна промяна.

Знаете, че българското правителство иска България да стане част от еврозоната възможно най-скоро. Смятате ли, че това е добра идея?

Имам смесени чувства по този въпрос, имайки предвид кризата с гръцкия дълг и други подобни кризи. Смятам, че еврото изглеждаше много по-добре преди пет-шест години, отколкото сега. Не съм проучвал добре въпроса за еврото и България и не мога да направя извод. Има аргументи и “за”, и “против”, защото знаем, че гръцкият дълг беше отново понижен и не би било добре България да отговаря за дългове на страни, които са били безотговорни. България е в много добра позиция, защото съотношението дълг - брутен вътрешен продукт е много ниско. През последните две години имате добър фискален мениджмънт и не бихте искали да бъдете повлечени от страни, които не са се справили толкова добре, колкото България. Смятам, че трябва да видим как ще се представи еврото и какво ще стане с дълговете на задлъжнелите Гърция, Ирландия Португалия без това да натоварва останалите страни-членки.

Българският министър на финансите често е критикуван, че не дава пари за социална политика. а вие сте един от малцината, които одобряват работата му. Смятате ли, че той се справя добре?

Мисля, че като цяло се справя добре. Тази работа винаги е много трудна, защото трябва да кажеш “не” на много хора. Всеки иска всичко от правителството, но то има ограничени ресурси. Ако то не прави нещата правилно, народът му ще обеднее. България прави много правилни неща. Ако погледнем, има страни, които са се поддали твърде много на социалните искания и се намират на ръба на банкрута. Това няма да бъде добро за България. Най-доброто нещо за България е да държи финансите си в ред, да може създава нови работни места. В САЩ правихме това правилно, но за съжаление през последните пет - шест години тръгнахме по грешния път. Казвах, че САЩ са добър пример, но сега САЩ са лош пример. Не ми се иска България да направи това, което направиха САЩ, Великобритания, Франция и други държави.

 

Съгласен ли сте, че високите цени на енергийните източници и на петрола ще засегнат лошо Европа?

Да, и това ще бъде проблем. Но това е също и добра възможност. Европа има много неизползвани резерви природен газ и петрол. Те трябва да бъдат развити, а съвременните технологии позволяват това да стане на добра цена. Едно от нещата, които препоръчахме, е да се даде право на българите да притежават част от минералите, петрола и газа, намиращи се в тяхна земя, защото така ще имат интерес да ги развиват. Ако позволите на всеки собственик на земя в България да разполага сонди и да търси петрол, газ и минерали, скоро ще можете да задоволявате сами нуждите си от енергия, защото знаем, че в България има залежи от петрол и газ. Причината те да не се развиват бързо е липсата на частна собственост. Да вземем за пример САЩ - в източната част земята е собственост предимно на компании и те я развиват. В западната част на САЩ земята е предимно държавна собственост и е по-слабо развита. Една промяна, която трябва да се направи, е да се разреши на българите да развиват всички ресурси в земята, която е тяхна собственост. Мисля, че по този начин България бързо ще започне да задоволява нуждите си от газ и петрол.

Цената на петрола достигна много високи нива заради размириците в Близкия Изток и северна Африка. Смятате ли, че това е оправдано или е спекулация?

Причината е, че има увеличен риск заради Либия и Близкия Изток и хората се чудят доколко сигурни са производството и доставката. Разбира се, някои хора спекулират, но това всъщност мотивира по-голямо производство в друга част на света. На някои места в Нигерия се е увеличило производството, САЩ също ще увеличат производството. Да се надяваме, че размириците скоро ще спрат. Но това, което хората забравят е, че независимо кой режим дойде на власт в тези държави, той ще иска да продава повече петрол и газ, за да може да финансира правителството си. Ако например правителството на Саудитска Арабия бъде свалено, новото правителство вероятно ще иска да продава колкото е възможно повече петрол и газ.

Колко скъп може да стане петрола?

Нямам идея. Прогнозите на специалистите се базират на догадки и никой не може да каже.

Тагове: Ричард Ран, преход

Share  image  |  image  |  AA Коментари Подреди: Първите отгоре | Последните отгоре    2 image irinina Отговори 11 03 2011 г. 19:25:07 image Da,nqkoga imashe opashki,no "malkoto nekachestveni"produkti,bqha istinski,a sega ima vsichko - no natapkano s otrovi...I razbira se,che podkrepq socialniq ministar,nali te zalojiha tozi plan,s koito trqbvashe do sega da sme izcheznali ot liceto na zemqta i sega mu e priloshalo,kato e vidql,che vmesto da izmrem,nie se spravqme po-dobre ot nqkoi drugi darjavi...    1 image Николае Румънски Отговори 11 03 2011 г. 11:32:31 Към мистър Ран:
Г-н Ран, ако България е само София и Черноморието и 300 дяволи не могат да Ви оборят.
Сигурно знаете, но:
Москва граничи с Руската федерация.
София граничи с България.



Тагове:   България,   път,   Ричард Ран,   верен,


Гласувай:
4



Следващ постинг
Предишен постинг

1. sande - Този кретен защо не съветва САЩ за да върви по верния път, а България, която ...
12.03.2011 18:03
благодарение на неговите еднооки съвети стигна до под кривата круша.

Американците да се учат от нас!

Какъв гениален извод на господин Ран!
цитирай
2. silencemurmur - Има и много хубави ресторанти. Спомням си старите държавни ресторанти, които бяха ужасни.
12.03.2011 18:44
Изглежда, че господин Ран е американският учител на неграмотния ученик България как той да стане отлично подчинен на световната икономическа мрежа. Да се гледа само там, къде Петър гледа. В този смисъл казвам без преувеличение, че точно зад главната улица започват счупените плочки, останали забравени от повече от 50 години! Господин Ран не е напускал центъра на София както не напуска центъра на Ню Йорк. I am sorry.

Що до ресторантите като пример за принципа: В едно малко, китно селце частник продаваше ресторанта си поради здравословни причини. Общината го откупи, реновира го яко, даде го под наем и взетите пари са за общинските разноски. Това е добър пример как "държавни слуги" могат и да са търговци не в името на народа, а за благото на народа.

Ако всеки българин би притежавал петрола и гаста под краката си, би било лесно на доброжелателните помощници. При всеки българин да се похлопа на вратата, да му се придложи едно нищожно обещитение за използуване на земята му. Остава само да копае и да гребе черните "жълтици" докато има. Господин Ран говори в интересите на империята му.

Има един друг вариант за облаговоляване на населението: Съответната община взима в ръце собствеността на земите. За концесията за използуване на подземните богатства от частни лица и фирми й се плаща доволна част от доходите. С полученото се работи за благото на общността.

Не искам да разбера защо от хиляди километра идват хора като г-н Ран да ми дават съвети в собствената ми страна? Това е само действие с собствена икономическа и политическа полза!!!! В противното никой не може да ме убеди. Вълк в овча кожа ръгнал да лъжи наивните овце по света. Добре я уредихме. Сега да излезнеме от от ямата.

И българите са достатъчно умни, интелигентни, сръчни, находчиви, предприемчиви. Имат всички възможности да направят от родината си една градина, по-добра дори и от тази на скандинавските страни, Холандия или Швейцария. Господин Ран може да дойде по-късно да се наслаждава на българските резултати, постигнати без чужди пвсевдопомощници. Така бих желала да е.
цитирай
3. kpandjarova - Аз пък съжалявам за две неща. Първо, ...
12.03.2011 19:44
Аз пък съжалявам за две неща.Първо,че не съм в момента в България и второто ,ако бях,че нямам достъп до този тип,безнаказано да можех да го гръмна.Е,и да не го гръмна,то поне публично да му изкрещя влицето да си ходи.Но,както изглежда,на него изобщо не му пука какво си мислят обикновените хора и на колко хора е затрил живота.Нали си е прибрал паричките за този проект...Пуснах този материал,защото онова,което ме изстреля в редиците на гражданите с активна позиция бе именно филмът "Планът Ран Ът". В последно време той доста често се появява в мрежата,което ме радва.Много хора ми се обаждат потресени.И сега,точно когато гражданското общество се събужда,хората се оптват да се организират и да вземат живота си в ръце,се появява отново този призрак от миналото...Но добре ,че се появява.Един тест,колко е чувствителен и изтерзан народът.
цитирай
Търсене

Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930